Grafik D. Polakovič vystavuje v bratislavských Vajnoroch veselé obrazy

02.09.2012 Bratislava

Bratislava 2. septembra (TASR) – Prierezom vyše 30-ročnej grafickej tvorby Dušana Polakoviča je výstava v Galérii Typo&Ars v bratislavskej časti Vajnory, kde potrvá do 20. novembra.

"Polakovič je humorista každým cólom. Nie náhodou sa hrdí titulom Doctor Humoris Causa, ktorý mu udelili v pražskej Malostranskej besede v roku 1985. Popri leptoch výtvarník vybral do tejto kolekcie krásne kresby - exlibrisy, ktoré okrem znakov komu sú určené obsahujú aj dušu autora," na sobotnej (1. 9.) vernisáži povedal kurátor výstavy Peter Čepec.

Podľa neho je Polakovič významný slovenský karikaturista, grafik a ilustrátor, ktorý svojimi dielami spestril vyše 50 kníh, kde môže v najväčšej miere uplatniť svoju satirickú kresbu. "Chcel som, aby doniesol aj ilustrácie, ale vraj sa mu nechcelo hrabať v kufri, ktorý má pod posteľou," zdôvodnil Čepec.

"Karikatúru do novín som ako koníčka robil ešte počas štúdií na šupke, aby som si tým trochu privyrobil. Humor mi ostal blízky aj na štúdiách v Poľsku, kde má veľkú tradíciu, a u Brunovského vtip nadobudol inú podobu v ilustráciách," prezradil v zaplnenej galérii Polakovič.

Medzi najstaršie diela v expozícii patria obrazy Mesačník z roku 1981, Bonsai (1983) a Pozor rezervácia (1985). Umeleckú tematiku prezrádzajú názvy Manéž, Teatro, Potulné divadlo, Warhol, Tri grácie a Malá nočná hudba. Inšpiruje sa rodným mestom – Bratislava story, Veľký výlet v malom meste, Na krásnom modrom Dunaji, Popoludnie na Hlavnom námestí či Sonáta pre Staré mesto. Jeho častými objektmi sú zvieratá (Bobry, Slimáky, Dáma s hranostajom, Sova ušatá či 1. apríl - Deň vtákov). Na mnohých obrazoch nechýba medveď, slon, opica, kamzík, ryby, plazy a rôzne vtáky, samozrejme vo vtipných kombináciách. Napríklad mohutného pásavca nakreslil na podvozku tanku. Výtvarník často znázorňuje erotiku a okrem ženských figúr má prsia i sova či slimák.

Dušan Polakovič sa narodil v roku 1950. Po absolvovaní Strednej školy umeleckého priemyslu v Bratislave študoval na Akademii sztuk pieknych vo Varšave. Štúdium ukončil na bratislavskej Vysokej škole výtvarných umení u profesora Albína Brunovského. Venuje sa knižným ilustráciám, voľnej grafike a maľbe. Za ilustrácie detských kníh získal viacero ocenení. Okrem Slovenska svoju tvorbu prezentoval na výstavách v Česku, Bulharsku, Francúzsku, Maďarsku, Nemecku, Nórsku, Rakúsku, Poľsku a na Cypre.
 

Vyberte región